Jeugdschrijver Henri van Daele overleden

De Vlaamse jeugdschrijver Henri van Daele is gisteren in zijn woning in Kalken overleden. Hij was al een tijd ziek en is 64 jaar geworden. Van Daele is vooral bekend van het boek "Pitjemoer", over zijn grootvader.

Van Daele begon met het schrijven van cursiefjes. Als schrijver debuteerde hij in de reeks Vlaamse Filmpjes. Van Daele werkte ook als scenarioschrijver voor strips, als vertaler, als copywriter en als journalist.

Zijn boeken werden erg vaak bekroond. In 1983 kreeg hij de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Jeugdliteratuur voor "Pitjemoer". Zijn werk werd onder meer vertaald in het Duits, het Frans, het Engels, het Noors en het Spaans.

Zelf bewerkte hij ook klassieke verhalen als "Tijl Uilenspiegel" en "Reinaert de vos" en vertaalde hij boeken van buitenlandse auteurs. Hij schreef ook boeken voor volwassenen.

In 2007 ontving hij het ereteken "Ridder in de Kroonorde".  Hij schreef onder meer "Mitjemoer", "Freek", "De heksenschool",  "Dikke Idde", "Kleine beer, grote beer", "Buurmeisjes" en "Prinsessen en zo".

Van Daele wordt op woensdag 29 december om 11.30 uur begraven in de kerk Sint-Lutgerus in Zele.

Meer over Henri Van Daele op Cobra.be.