Operatie Kelk blijft in handen van Wim De Troy

Het hof van beroep in Brussel heeft geoordeeld dat onderzoeksrechter Wim De Troy (foto) van Operatie Kelk niet vervangen moet worden. Het hof verwerpt daarmee het wrakingsverzoek van de advocaat van de bisschoppen.

Op 24 juni vielen de speurders met veel machtsvertoon binnen in enkele gebouwen van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen, bij de commissie-Adriaenssens en in de woning van kardinaal Godfried Danneels (kleine foto). Ze namen er heel wat dossiers over seksueel misbruik door priesters in beslag. De zaak kreeg de naam Operatie Kelk mee. Het was de bedoeling van het gerecht om na te gaan of de kerk in het verleden een doofpotoperatie heeft georganiseerd.

Maar de advocaat van de Belgische bisschoppen vindt dat onderzoeksrechter De Troy niet objectief te werk ging. Hij wilde hem van het onderzoek laten halen, maar het hof van beroep oordeelt dat Operatie Kelk in handen van De Troy mag blijven.

Daarmee zijn echter nog niet alle procedurekwesties van de baan. Ook 1 van de slachtoffers van seksueel misbruik door een priester wil de onderzoeksrechter laten wraken. En morgen spreken andere rechters van het hof van beroep zich uit over de geldigheid van de huiszoekingen bij de bisschoppen en bij de commissie-Adriaenssens. Eerder oordeelde de rechtbank dat de dossiers teruggegeven moesten worden, maar nu loopt de zaak in beroep.

Operatie Kelk is het gerechtelijke onderzoek naar de pedofilieschandalen in de kerk. Daarnaast is er de onderzoekscommissie in het parlement, maar in feite staat die los van Operatie Kelk. Vandaag getuigt kardinaal Godfried Danneels in de Kamer, morgen is er de hoorzitting van aartsbisschop André Léonard.