Thailand heft noodtoestand na 7 maanden op

De Thaise regering heeft de noodtoestand opgeheven. Die werd 7 maanden geleden van kracht na dodelijke rellen in de hoofdstad Bangkok. Maar de politieke impasse blijft groot.
Gisteren kwamen de roodhemden nog op straat.

In maart begonnen de roodhemden, aanhangers van de oppositie, met een opstand tegen de huidige premier Abhisit Vejjajiva. In de weken die volgden, werden de betogingen heviger en steeds vaker kwam het tot aanvaringen met de ordediensten. Begin mei besloten duizenden roodhemden om het commerciële centrum van Bangkok te bezetten. Na dagenlang dreigen, gaf de regering de ordediensten op 19 mei het bevel om de wijk te ontruimen. In het geweld dat volgde, kwamen 91 mensen om en er vielen meer dan 1.000 gewonden.

Gisteren kwamen nog duizenden roodhemden op straat om te protesteren en om het dodelijke straatgeweld van 7 maanden geleden te herdenken. Nu beslist de regering dat de noodtoestand in Bangkok en in de 3 omringende provincies wordt afgevoerd. Dat betekent ook dat de macht van de ordediensten wordt teruggeschroefd.

Velen vermoeden dat de regering met andere maatregelen op de proppen zal komen om de betogingen van de roodhemden aan banden te leggen. De roodhemden blijven nog steeds nieuwe verkiezingen vragen en ze eisen het aftreden van premier Abhisit Vejjajiva.