Toestand op de wegen is "vrij goed"

Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer is de algemene verkeerssituatie in Vlaanderen momenteel "vrij goed". Vooral op de secundaire wegen blijft het wel erg glad. Ondanks de verse sneeuw van de afgelopen nacht is de ochtendspits minder chaotisch verlopen dan gisteren.

Het Agentschap Wegen en Verkeer noemt de situatie op de Vlaamse wegen "vrij goed". Wel zijn er nog hier en daar gladde plekken waar moet worden bijgestrooid.

Door de verse sneeuw hadden de strooidiensten de handen vol in de vroege uren. Op sommige plaatsen was maar 1 rijstrook vrij. Toch verliep de ochtendspits veel minder moeizaam dan gisteren, toen er op een gegeven moment 700 kilometer file stond. Rond 7.30 uur stond er zo'n 230 kilometer file op de wegen, rond 8.30 uur was dat ongeveer 300 kilometer.

Vooral op de snelwegen in Limburg, de E313 en de E314, ligt sneeuw en gaat het traag in de beide richtingen. "De strooidiensten hebben met man en macht gewerkt om zeker de rechterrijstrook vrij te krijgen", zegt Ilse Luypaerts van het Agentschap Wegen en Verkeer in "De ochtend" op Radio 1. Ook op de E19 van Antwerpen naar Brussel waren er problemen.

Op enkele plaatsen waren er vooral verkeersproblemen ontstaan door vrachtwagens die in schaar op de weg stonden. "We roepen de vrachtwagens nog eens op om de snelheid te matigen en voldoende afstand te houden", benadrukt Luypaerts.

Ook in Wallonië waren er problemen op de weg. Door een ongeval ter hoogte van Eghezee is de E411 van Brussel naar Namen versperd. Later op de dag zou het stilaan gaan dooien en mogelijk gaat het volgende nacht niet meer vriezen.

Ongevallen met vrachtwagens op E17 en E314

De E17 is in beide richtingen versperd nadat een vrachtwagen in de middenberm reed ter hoogte van Sint-Niklaas. Er staat een file van een zestal kilometer in beide richtingen, zo meldt de politie.

Het ongeval gebeurde rond 11 uur ter hoogte van Sint-Niklaas-centrum in de richting van Antwerpen. De vrachtwagen week door een nog onbekende oorzaak af naar links, reed door de middenberm en kantelde. Het takelen van de truck zal nog een hele tijd duren. Het verkeer op lange afstand wordt aangeraden om om te rijden via Brussel.

Op de E314 ter hoogte van de afrit in Tielt-Winge is rond 15 uur in de richting van Leuven een vrachtwagen tegen de middenberm beland. Hierbij is de mazouttank opengescheurd. Of er gewonden zijn, is nog onduidelijk. De rijbaan is versperd, maar het verkeer kan -sterk vertraagd- zijn weg voortzetten via de opritstrook.

Febetra betreurt roekeloos rijgedrag

Intussen reageert Febetra, de federatie van Belgische transporteurs, op de kritiek op het rijgedrag van de vrachtwagenchauffeurs. De organisatie betreurt dat sommige chauffeurs roekeloos over de gladde wegen rijden. "Dat is niet goed voor het imago van de sector. Vrachtwagenchauffeurs hebben een voorbeeldfunctie", zegt woordvoerster Isabelle De Maegt.

De vrachtwagens moeten de baan op, want bedrijven raken door hun voorraden heen. "Voor transportbedrijven is een vrachtwagen een grote investering. Ze hebben er dus alle belang bij dat er gereden wordt zonder brokken te maken", aldus nog De Maegt.