Vande Lanotte is klaar met onderonsjes

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) rondt vandaag zijn gesprekken onder vier ogen met de partijvoorzitters af. De ontmoetingen waren vorige week uitgesteld door de ziekte van zijn moeder. Een onderhandelingsnota is waarschijnlijk pas voor begin volgend jaar.

Vanmorgen heeft Vande Lanotte Groen!-voorzitter Wouter Van Besien en zijn SP.A-collega Caroline Gennez gesproken. Vanmiddag komen ook nog N-VA-voorzitter Bart De Wever en CD&V-kopstuk Wouter Beke langs. De gesprekken gaan niet enkel over de financieringswet, maar ook over de bevoegdheden die bij de staatshervorming overgedragen zouden worden en over BHV.

De bemiddelaar komt wellicht pas begin volgend jaar met zijn communautaire onderhandelingsnota naar buiten. De N-VA wil graag dat PS-voorzitter Elio Di Rupo het daarna overneemt. De andere partijen geven er de voorkeur aan dat Vande Lanotte de onderhandelingen blijft leiden.