Vliegchaos is "onaanvaardbaar" volgens Europa

De ernstige verstoringen van het luchtverkeer zijn "onaanvaardbaar" en "mogen niet meer gebeuren". Zo heeft EU-commissaris voor Transport Siim Kallas gereageerd op de chaos die de hevige sneeuwval heeft veroorzaakt op de West-Europese luchthavens.
(Gestrande reizigers op Heathrow)

De commissaris heeft scherpe kritiek op het beleid van de luchthavens die niet in staat bleken om het winterweer het hoofd te bieden. Volgens Kallas, een Est, zijn de luchthavens en de grondafhandeling "een zwakke schakel" in de transportketting.

Kallas (foto) meent dan ook dat de luchthavens en de afhandelaars zich ernstiger moeten voorbereiden op extreme weersomstandigheden. "We hebben gezien dat sneeuw in West-Europa de voorbije jaren geen uitzondering meer is", zei hij. Een betere voorbereiding is volgens hem dan ook geen bijkomstigheid, maar een noodzaak.

"Er moet beter gepland worden en de noodzakelijke investeringen moeten gebeuren, vooral vanwege de luchthavens", zo stelde de commissaris. De luchthavens in Noord-Europa bewijzen dat sneeuw en ijs niet noodzakelijk het vliegverkeer hoeven stil te leggen, stelt hij.

De eurocommissaris wil eerst verifiëren of de luchthavens en de afhandelaars de situatie zelf kunnen verbeteren. Zoniet wil hij de invoering van bindende Europese normen over een minimale dienstverlening op luchthavens overwegen.

Intussen houden de vliegproblemen aan

Vooral in Duitsland, de Alpenlanden en het Verenigd Koninkrijk zijn er nog problemen met het luchtverkeer. Op de luchthaven van Frankfurt, in Duitsland, kon er deze morgen een viertal uur niet meer geland of opgestegen worden wegens hevige sneeuwval. Intussen is de luchthaven weer operationeel.

De luchthaven van Heathrow, in Londen, vliegt nog steeds op halve kracht en ook in onder meer Parijs en Dublin zijn er problemen. De afgelopen dagen zijn duizenden reizigers gestrand door afgelaste vluchten.