Volkstelling VS herschikt machtsverhoudingen

De laatste tien jaar zijn er in de Verenigde Staten 25 miljoen inwoners bijgekomen. Dat blijkt uit de laatste tienjaarlijkse volkstelling. De aangroei heeft ook politieke gevolgen, die in het voordeel van de Republikeinen zouden zijn.

Als gevolg van de volkstelling worden voor niet minder dan 18 staten de zetels in het Huis van Afgevaardigden en het aantal kiesmannen bij de presidentsverkiezingen herschikt, al naargelang de bevolkingstoename- of  afname.

De meeste staten die bijkomende zetels hebben verworven, in het bijzonder die in het zuiden en het westen, gingen bij de presidentsverkiezingen in 2008 naar de Republikein John McCain, terwijl bijna alle staten die zetels moesten inleveren, door de Democratische president Barack Obama in de wacht werden gesleept.

Volgens de Washington Post kan de "kleine maar betekenisvolle" verschuiving westwaarts in het voordeel spelen van een Republikeinse presidentskandidaat in 2012, tenminste indien de Grande Old Party die staten kan blijven vasthouden.

Er wonen nu 308.745.538 mensen in de VS. Hoewel de aangroei trager gaat dan in de 20e eeuw, zijn er toch maar weinig landen waar het aantal inwoners zo snel groeit. De volkstelling is ook bedoeld om investeringen van de overheid in ondermeer onderwijs, mobiliteit en veiligheid terecht te laten komen waar ze het meest nodig zijn.