Wegwerkzaamheden in 2011 "dicht bij record"

Volgend jaar laat de Vlaamse overheid 75 kilometer autoweg herstellen. Met de geplande werkzaamheden wil minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) de onderhoudsachterstand op de Vlaamse snelwegen tegen 2015 wegwerken.

De grootste werf komt langs de E17 tussen Deinze en Zwijnaarde. Daar krijgt 11 km autoweg in beide richtingen een nieuw wegdek. Ook zijn er herstelwerkzaamheden aan de E313 gepland. Tussen Antwerpen en Ranst wordt daar ook een spitsstrook aangelegd.

Naast onderhoudswerken en capaciteitsuitbreiding komen er volgend jaar ook veiligheidsaanpassingen, zoals het plaatsen van vangrails en beschermplanken voor motorrijders. Er gaat ook aandacht naar geluidsmilderende maatregelen door het plaatsen van geluidsschermen en het gebruik van "stille" asfaltsoorten.

"Enkele maanden grote hinder"

Vlaanderen heeft een achterstand op het vlak van wegwerkzaamheden en die wil minister Crevits wegwerken. In totaal gaat het volgend jaar om 85 werven waarvan er 25 hinder zullen veroorzaken voor de weggebruiker.

"Dat zal dicht bij het absolute record zijn, maar de werkzaamheden zijn noodzakelijk om de snelwegen tegen 2015 weer in optimale conditie te krijgen", zegt minister Crevits. "Ik vind het belangrijk om ineens lange stroken aan te pakken. Dan hebben de weggebruikers enkele maanden grote hinder, maar daarna moet het wegdek er voor jaren goed bij liggen."

Het nieuwe wegdek moet ook bestand zijn tegen het winterweer zoals dat van de voorbije dagen. "In principe moet een gerenoveerde weg tegen een stootje kunnen en zou die de barre weersomstandigheden moeten aankunnen", aldus Crevits.