Zes Somalische piraten vrijgelaten

De zes overblijvende Somalische piraten die werden opgepakt door het Belgische fregat Louise-Marie, zijn vrijgelaten. Dat hebben Buitenlandse Zaken en Defensie laten weten. De zevende piraat wordt in België vervolgd.

De zeven piraten werden op 29 november in de Keniaanse territoriale wateren opgepakt, in het kader van de operatie Atalanta, die schepen moet beschermen tegen de piraten voor de Somalische kust.

Er waren contacten met de politieke en gerechtelijke overheden in Kenia, maar omdat er geen uitzicht was op een overname van de verdachten door de gerechtelijke overheid binnen een redelijke termijn, zijn de zes overblijvende piraten vrijgelaten.

De zevende piraat werd door enkele leden van de bemanning van de Pompei, een schip dat enkele jaren geleden gekaapt werd, herkend. De man is aangehouden en overgebracht naar ons land. Hij zal hier terecht moeten staan.

België kaart ondertussen het probleem van de berechting van verdachte piraten aan in Europees en in internationaal kader.