"Koppels grijpen soms te snel naar ivf"

De laatste vijf jaar is het aantal koppels dat een beroep doet op een ivf-behandeling om zwanger te geraken met een kwart gestegen. Toch gaat de vruchtbaarheid niet achteruit volgens de Hoge Gezondheidsraad. Die meent dan ook dat er soms te snel gegrepen wordt naar ivf.

Er circuleren al langer alarmerende berichten dat de vruchtbaarheid achteruit zou gaan. Reden daarvoor is het toenemend aantal koppels dat medische hulp inroept om zwanger te geraken. Uit onderzoek van de Hoge Gezondheidsraad blijkt nu dat het niet ligt aan een verminderde vruchtbaarheid.

"We hebben argumenten om aan te nemen dat de spermakwaliteit aan het verbeteren is. Er is dan ook absoluut geen reden om te denken dat de vruchtbaarheid van de Belgische koppels verminderd is", zegt professor fertiliteit Petra De Sutter.

Toch is het aantal ivf-behandelingen in ons land sterk toegenomen. Ook bij vrouwen onder de 35 is er een stijging van 20% en dat vindt de Hoge Gezondheidsraad onrustwekkend. "Ivf is heel laagdrempelig in ons land, dat is op zich een goede zaak, maar misschien wordt er te snel en te frequent tot ivf overgegaan zonder een goede medische indicatie", aldus De Sutter.

De Hoge Gezondheidsraad pleit voor duidelijke richtlijnen bij het toekennen van ivf. Sinds 2003 wordt de behandeling terugbetaald door het ziekenfonds bij alle vrouwen onder de 43 jaar, met een maximum van zes behandelingen. Het enige dat daar nu voor nodig is, is een attest van de gynaecoloog.