"Verkeer zal met grote moeilijkheden kampen"

Het wegverkeer zal de komende dagen te kampen hebben met grote moeilijkheden, omdat het strooizout in bijna alle gemeenten op is. Dat zegt Patrick De Pauw, de wintercoördinator van de provincie Vlaams-Brabant.

De Pauw is een medewerker van de Vlaams-Brabantse gouverneur Lodewijk De Witte. Hij werd in het kader van het Vlaamse winterplan recent aangesteld als wintercoördinator. De Pauw vreest -gezien de weersvoorspellingen voor de komende dagen- "het ergste" voor de wegen in Vlaams-Brabant.

"De meeste gemeenten hebben zo goed als geen zout meer. Ik schat dat een 20-tal gemeenten helemaal niets meer heeft en we kunnen niet aan zout geraken", zegt De Pauw.

"We hadden onze hoop gesteld op een Antwerpse leverancier, maar dat blijkt niet te kunnen. Het Agentschap Wegen en Verkeer maakt aanspraak op alle zoutvoorraden voor het vrijmaken van autostrades en gewestwegen. Zelfs gemeenten die contracten hebben, krijgen geen zout, omdat de leveranciers aan het AWV moeten leveren", klinkt het.

"Als het klopt dat het de komende dagen nog fel zal sneeuwen en zwaar zal vriezen, dan vrees ik het ergste. Dat is een nooit geziene situatie", aldus De Pauw. Een aantal gemeenten experimenteert nu met andere producten om te strooien. Rotselaar bijvoorbeeld strooit zeezand op de hellingen.

Ook andere provincies kampen met zouttekort

Ook in andere provincies is er op veel plaatsen geen strooizout meer. In de provincie Antwerpen kan er al zeker voor januari geen nieuwe levering van strooizout gebeuren. Bijna alle gemeenten hebben intussen al heel wat van hun voorraad opgebruikt. Gisteren nog vroegen 10 gemeenten extra zout aan het Antwerpse provinciebestuur, dat de verdeling coördineert. Maar toen al kon er niet meer worden geleverd.

Ook in Limburg is de voorraad strooizout bijna volledig op. Als het morgenvroeg sneeuwt, zoals wordt voorspeld, zou dat tot moeilijkheden kunnen leiden. De provincie kon de gemeenten de voorbije week 2.000 ton leveren, maar ook die reserve raakt op. De gemeenten zullen morgen sowieso alleen op de prioritaire wegen kunnen strooien. Nu al rijden er geen bussen meer door de wijk Meulenberg in Houthalen-Helchteren.

Ook de provincie Oost-Vlaanderen kan voorlopig geen nieuwe zoutvoorraad meer aanleggen. De strategische voorraad van bijna 500 ton is de voorbije dagen verdeeld onder steden en gemeenten die daarom hadden gevraagd en is sinds gisteren uitgeput. De provincie wou een nieuwe lading bestellen bij het chemisch bedrijf Solvay, maar dat heeft intussen laten weten dat het geen strooizout meer kan leveren.

"300 strooitrajecten nog 4 keer uitvoeren"

Het winterweer heeft een zware impact op de zoutvoorraden van het Agentschap Wegen en Verkeer. Op dit moment is er wel nog genoeg zout om met de aangekondigde sneeuwval voldoende te kunnen strooien op de snelwegen en de belangrijke gewestwegen, meldt het agentschap.

De hoeveelheid zout van het agentschap laat de strooidiensten toe om de 300 strooitrajecten nog vier keer uit te voeren. In totaal gaat het om een wegennet van bijna 7.000 kilometer.

Als het nodig is, wordt overgeschakeld op het strooien van prioritaire routes, aldus het agentschap dat de weersomstandigheden en zoutvoorraden op de voet blijft volgen.

De diensten van het agentschap strooiden deze winterperiode al 45.000 ton zout. De voorbije 20 jaar was dat gemiddeld 39.500 ton voor een volledige winterperiode van november tot maart.