"Vlaanderen is koploper in Europa"

Vlaanderen is samen met de Duitse deelstaat Beieren de enige regio of land in Europa die een begroting in evenwicht heeft. Dat heeft minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) gezegd tijdens het begrotingsdebat in het Vlaams Parlement.
Foto archief

De begrotingsbesprekingen in het Vlaams Parlement werden gisteren overschaduwd door de commotie rond de afwezigheid van minister-president Kris Peeters. Het was daarom aan viceminister-president Ingrid Lieten en minister van Begroting Muyters om de Vlaamse begroting te verdedigen in het parlement.

Muyters onderstreepte daarbij met enige trots dat Vlaanderen, als eerste in België en als een van de eersten in Europa, opnieuw een begroting in evenwicht realiseert. Rekening houdend met de omvang en impact van de financiële en economische crisis, is het realiseren van zo'n evenwicht allesbehalve een sinecure, aldus Muyters.

Muyters ontkende ook dat de veelbesproken kaassschaafmethode (met lineaire bezuinigingen) heeft geleid tot blinde besparingen. "Sommigen zeggen dat er bloed aan de kaasschaaf hangt, ik zie vooral vet aan de kaasschaaf", aldus Muyters. De N-VA-minister moest wel toegeven dat de methode intussen zijn limieten heeft bereikt.

Minister Lieten (foto) benadrukte ook het belang van een begroting in evenwicht. Zo'n evenwicht is niet zomaar een "fetisj". "Het is een bittere noodzaak", aldus Lieten. Had men het tekort niet aangepakt, dan zouden de schulden verder oplopen en zou de opgebouwde welvaart op het spel worden gezet. De begroting in evenwicht zorgt er ook voor dat Vlaanderen sterk genoeg staat voor een grondige staatshervorming.

De bespreking van de begroting is daarmee afgerond. De stemming volgt morgen.