"Vliegtickets moeten worden terugbetaald"

Reizigers van wie de vlucht is geschrapt, kunnen vragen dat hun ticket wordt terugbetaald. Dat zeggen de consumentenorganisaties Test-Aankoop en OIVO. Test-Aankoop heeft de laatste dagen veel telefoons gekregen van reizigers die hun vlucht niet hebben kunnen nemen door het winterweer.

Luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht om reizigers in te lichten over hun rechten en ze moeten bijstand verlenen. Dat staat in een Europees reglement voor de luchtvaart. Zo moeten de vliegtuigmaatschappijen maaltijden en eventueel een overnachting aanbieden wanneer de vlucht op een andere dag vertrekt.

"Daarnaast moeten de maatschappijen ook zoeken naar oplossingen: trein, bus, ferry, andere maatschappijen en zo", zegt Hans De Coninck van Test-Aankoop.

Gedupeerde passagiers hebben wel geen recht op een schadevergoeding omdat de vluchten zijn geschrapt door overmacht.