"We zouden jou graag ontmoeten"

"Ik ben op zoek naar een speciaal iemand", "Ik heb al de tijd van de wereld alleen maar voor jou" en "Deze handen zullen je niet meer loslaten". Romantische taal, ware het niet dat de uitspraken uit de monden van gevangenen in een Zuid-Afrikaanse cel komen. Met deze duidelijke boodschap wordt geprobeerd drankmisbruik bij mannen tegen te gaan, want het resultaat zou kunnen zijn: verkracht worden in een donkere cel. Maar niet iedereen is gelukkig met deze "boodschap".

Het campagnefilmpje gaat uit van de Zuid-Afrikaanse drankenfabrikant Brandhouse Beverage en krijgt de volledige steun van het ministerie van Transport. Volgens de fabrikant blijkt uit onderzoek dat 88 procent van de Zuid-Afrikanen het vooruitzicht van gevangenschap na dronken achter het stuur te zijn gekropen als afschrikwekkend ervaart. "Daarom wilden we een campagne op poten zetten die ons niet alleen bewust zou maken van het probleem, maar ook het gedrag van de consument effectief zou veranderen", aldus een woordvoerder van het bedrijf in The Telegraph.

Verschillende mensenrechtenorganisaties zien dit nochtans helemaal anders. Volgens hen wordt er gespot met de armoedige situatie waarin gevangen zich bevinden en wordt er gelachen met het torenhoge probleem van verkrachtingen in gevangeniscellen.

Rachel Jewkes van "Sexual Violence Research Initiative": "Seksueel geweld wordt vaak door bendes in gevangenissen gebruikt om medegevangen te domineren. Verkrachtingen in gevangenissen zijn een erg reëel en serieus probleem. Maar er schijnt weinig politieke wil te zijn om dit probleem aan te pakken. Deze reclamecampagne beschouwt de verkrachtingen als een extra-straf."

Een vereniging die het gevangeniswezen in Zuid-Afrika wil hervormen voegt eraan toe dat, indien de campagne op vrouwen gericht zou zijn, de verontwaardiging nog véél groter zou zijn.

De Zuid-Afrikaanse politie liet intussen weten dat er een non-tolerantie zal zijn inzake dronken rijden tijdens de feestdagen. Politiewoordvoerster Edna Mamonyane op de nieuwswebsite IOL : "We gaan hard optreden en ze moeten niet proberen ons om te kopen. Want dan hebben ze twee straffen aan hun been."

lees ook