Amerikaanse Senaat ratificeert START-verdrag

De Amerikaanse Senaat heeft het nieuwe START-verdrag met Moskou geratificeerd. Dat gebeurde met 71 tegen 26 stemmen. Het verdrag regelt de nucleaire ontwapening tussen de twee grootmachten.

Het verdrag bepaalt dat de VS en Rusland hun nucleair arsenaal de komende zeven jaar elk van 2.200 kernkoppen tot 1.500 zullen verminderen en dat het aantal raketten aan beide kanten tot 700 wordt begrensd. Beide zijden zullen opnieuw elkaars stock kunnen controleren.

De Amerikaanse president Obama en zijn Russische collega Dmitri Medvedev hadden het verdrag in april ondertekend in de Tsjechische hoofdstad Praag. Voor de ratificatie in de Amerikaanse Senaat was een  tweederdemeerderheid nodig. Dat betekent dat minstens dertien Republikeinen met de Democraten meestemden. De goedkeuring van het verdrag was een prioriteit in het buitenlands beleid van Obama. De stemming betekent dan ook een succes voor de president.

Voor het verdrag in werking kan treden, moet het nu nog worden goedgekeurd door het Russische parlement. Volgens het Russische persagentschap RIA zou dat nog voor het jaareinde kunnen gebeuren. President Dmitri Medvedev is in elk geval opgezet met de ratificatie van het START-verdrag in Washington.