Anticrisismaatregelen met 1 maand verlengd

De anticrisismaatregelen van de federale regering worden met een maand verlengd. Dat gebeurt na advies van de Groep van Tien, daarin zitten vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties. De maatregelen moeten voorkomen dat bedrijven in moeilijkheden te snel werknemers ontslaan.
(Minister van Werk Joëlle Milquet)

Na het advies van de sociale partners zal deze namiddag door de meerderheidspartijen een amendement op het wetsontwerp worden ingediend in de Senaat, zegt de woordvoerder van minister van Werk Joëlle Milquet (CDH). "We waren technisch klaar en wachtten enkel nog op het advies van de Groep van Tien."

De anticrisismaatregelen zijn sinds juli vorig jaar van kracht, aanvankelijk voor een periode van 6 maanden. Maar doordat de crisis harder dan verwacht toesloeg, werden de maatregelen enkele keren verlengd, in principe tot eind dit jaar. Nu komt er dus nog een maand bij. De Groep van Tien had aangedrongen op een verlenging van 1 tot 3 maanden.

De maatregelen omvatten onder meer economische werkloosheid voor bedienden, wat normaal alleen voor arbeiders mogelijk is, en een systeem van tijdskrediet en arbeidsduurvermindering. Daarnaast bestaat er de crisispremie, een forfaitaire vergoeding voor arbeiders die worden ontslagen.

Agoria: "liever verlenging van een jaar"

Voor technologiefederatie Agoria is de verlenging met een maand aan de korte kant. Dat zegt gedelegeerd bestuurder Paul Soete. Agoria had graag een verlenging van een jaar gezien.

"Het is kort, maar beter dan niets. Een aantal bedrijven had de maatregel echt nodig in januari", zegt Soete. Hij hoopt dat het een voorlopige oplossing is en dat de maatregelen nog verder zullen worden verlengd.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is voorstander van een verlenging tot minstens eind juni 2011. "Een verlenging met een maand brengt weinig zoden aan de dijk", aldus de organisatie.