Beke krijgt 98,7 procent van de stemmen

Wouter Beke is door de leden van CD&V verkozen tot voorzitter. Hij kreegt 98,7 procent van de stemmen. Beke was al interim-voorzitter van de partij en was de enige kandidaat. In totaal brachten 25.065 leden hun stem uit.

Beke nam deze zomer als interim-voorzitter de fakkel over van Marianne Thyssen, die ontslag nam na de verkiezingsopdoffer van 13 juni. Bedoeling was pas voorzittersverkiezingen uit te schrijven wanneer de nieuwe regering gevormd was. Maar omdat de onderhandelingen maar bleven aanslepen, wilde de partij niet langer wachten.

Uiteindelijk diende Beke zich als enige aan, onder meer gesteund door zwaargewichten als Vlaams minister-president Kris Peeters en federaal premier Yves Leterme. Nochtans speculeerde de Wetstraat dagenlang over mogelijke concurrentie van minister van Defensie Pieter De Crem of nieuwkomer en senator Rik Torfs.

Die laatste lag uiteindelijk wel aan de basis van de locatiekeuze voor de bekendmaking van de uitslag. Zo blies CD&V verzamelen in het Brusselse café De Monk, één van de plaatsen die Torfs noemde als "no-go-zones" waar de christendemocraten zich volgens hem weer meer moeten durven laten zien.

De nieuwe voorzitter is 36 jaar. In 2003 werd hij ondervoorzitter van CD&V. Een jaar later werd hij schepen in Lommel en senator in opvolging van Stefaan De Clerck. In het voorjaar van 2008 werd hij een eerste keer interim-voorzitter van CD&V, in juni van dit jaar een tweede keer. Ondertussen was hij in 2009 ook al directeur van de christendemocratische studiedienst Ceder geworden.