Di Rupo: "Bij Vlamingen leeft militantisme"

PS-voorzitter Elio Di Rupo haalt in de kranten van Sud Presse uit naar de Vlaamse politici en journalisten. Hij verwijt ze "autonomistisch militantisme" en vindt dat de onderhandelingen op deze manier niet langer kunnen voortgaan.

"We worden geconfronteerd met een dubbel fenomeen", zegt Di Rupo. "Een autonomistisch militantisme bij de politiek en de journalisten in het noorden van het land, terwijl in het zuiden van het land de journalisten zich professioneel gedragen en waarheid van verzinsels kunnen scheiden."

"In Vlaanderen hebben de politici en de journalisten een sterke invloed op de publieke opinie, waardoor ze ook bevestigd worden in hun idee dat ze gelijk hebben en waardoor de leiders ook versterkt worden in een militante en vastberaden houding."

De interviewer werpt op dat Di Rupo dezelfde beschuldiging formuleert als De Wever, maar dan omgekeerd. Di Rupo antwoordt: "Het verschil tussen ons is dat mijnheer De Wever zich uitspreekt in termen die propaganda verraden, terwijl wat ik zeg, bewezen kan worden."

De Wever weer op de korrel genomen

In Le Soir staan enkele uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever uit het weekblad Humo die als controversieel bestempeld kunnen worden. De Wever zegt in Humo onder andere dat in Wallonië een "Latijnse cultuur" heerst waarin "de kiezer niet negatief reageert als de overheid voordelen doorschuift, terwijl je in Vlaanderen daarvoor wordt afgemaakt. Kijk maar naar de verkiezingsresultaten in Henegouwen: er is op dat vlak niet veranderd".