Europees verkeer komt stilaan weer op gang

Na dagen van chaos door winterweer komt het vliegverkeer in Europa weer op gang. Op de grote luchthavens lijkt de toestand zich te normaliseren en ook de hogesnelheidstreinen rijden stilaan weer op schema.

Op Londen Heathrow, de drukste luchthaven van Europa, zal vandaag twee derde van de geplande vluchten kunnen doorgaan. Dat is dubbel zoveel in vergelijking met gisteren. Sinds gisteravond zijn de twee start- en landingsbanen van de luchthaven sneeuwvrij.

De luchthavenuitbater van Heathrow krijgt zware kritiek omdat het vier dagen heeft geduurd voor de start- en landingsbanen sneeuwvrij konden worden gemaakt. Gisteren had de Britse premier David Cameron daarvoor nog de hulp van het Britse leger aangeboden, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig.

Desondanks zitten nog steeds duizenden passagiers vast op de luchthaven, maar er wordt verwacht dat dit aantal nu vlug zal gaan slinken.

Op andere Britse luchthavens verloopt het vliegverkeer wel nog zwaar verstoord. Dat is onder meer het geval in Edinburgh, East Midlands en Londen Gatwick. 

De Eurostartreinen van Londen naar Brussel en Parijs zouden tegen morgen weer volgens het boekje moeten rijden. Door de sneeuw van de voorbije dagen reden er minder hst-treinen, en bovendien reden die dan ook nog eens trager. Vooral in het Londense station Saint Pancras ontstonden daardoor lange rijen wachtenden aan de Eurostar-terminal.

Frankrijk vreest nieuwe sneeuwval

Op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle, de grootste van Europa, zal vanavond wellicht 15 procent van de vluchten worden geschrapt omdat er een nieuw sneeuwfront aan komt.

Op de luchthaven van Frankfurt zijn sinds vanmorgen alle start- en landingsbanen weer sneeuwvrij en in gebruik. Toch worden vandaag nog een 60-tal vluchten geschrapt. De luchthavenautoriteiten zoeken nog naar oplossingen voor 3.500 gestrande passagiers.

De Amsterdamse luchthaven Schiphol draait ook weer op volle capaciteit. Er worden wel enkele vluchten geschrapt, onder meer naar ons land, Frankrijk en Duitsland.