Honderden verloren koffers op Zaventem

Op de luchthaven van Zaventem staan er enkele honderden koffers te wachten om opgehaald te worden. Het gaat om bagage die door de chaos bij het Europese luchtverkeer niet is meegereisd met de eigenaar. De luchtvaartmaatschappijen en afhandelaars zetten extra personeel in.

De koffers staan in Zaventem in een niet toegankelijk deel van de luchthaven, achter de douane. Enkel passagiers die koffers komen ophalen, kunnen daar worden toegelaten na een controle.

"Die bagage heeft niet altijd de passagier kunnen volgen, omdat er vluchten zijn geannuleerd, of omdat connecties niet konden plaatsvinden. Het is nu de taak van de luchtvaartmaatschappijen en de afhandelaars om de bagage zo snel mogelijk bij de bestemmeling te brengen", zegt Geert Sciot van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. Gebeurt dat niet dan kunnen de passagiers financiële compensaties krijgen.

Brussels Airlines zet extra personeel in om de achterstand weg te werken. "We hopen dat we tegen het einde van de week, voor Kerstmis, die bagage ter plaatse krijgen", aldus Sciot. Ook afhandelaars Flightcare en Aviapartner zetten extra mensen in.

Sciot denkt dat het probleem zich snel zal normaliseren. "De vluchtschema's lopen weer vlot en met de kerstdagen zijn er sowieso minder vluchten." Voor de Belgen wiens bagage zich op buitenlandse luchthavens bevindt, kan het langer aanslepen. Daarvoor is men afhankelijk van de afhandelaars ter plaatse, aldus Sciot.

Over luchthavens in heel Europa staan in totaal duizenden koffers die niet op hun bestemming zijn geraakt.