Massaal studentenprotest tegen Berlusconi

In verschillende Italiaanse steden betogen duizenden studenten tegen de hervormingsplannen voor het universitair onderwijs van de rechtse regering-Berlusconi. Over het algemeen verlopen de betogingen vreedzaam, maar in Palermo zijn er relletjes geweest.

Er wordt betoogd in de hoofdstad Rome, maar ook in Milaan, Venetië, Turijn, Perugia, Napels en Palermo. In de Siciliaanse hoofdstad bekogelden sommige betogers de politie met stenen.

De Italiaanse regering voert drastische besparingen door en wil op onderwijs besparen door onder meer de kleinere universiteiten te laten fuseren en vaker een beroep te doen op externe experts om de administratie beter te organiseren.

Over de plannen wordt vandaag gestemd in de Senaat. De politie heeft de zone rond het parlement in Rome hermetisch afgesloten. Vorige week kwam het in de Italiaanse hoofdstad nog tot hevige rellen tussen betogers en politie nadat premier Silvio Berlusconi een vertrouwensstemming in het parlement had overleefd.