Obama ondertekent historische homowet

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de wet ondertekend die homoseksuelen in het Amerikaanse leger toestaat om openlijk voor hun geaardheid uit te komen. Daarmee komt een einde aan het controversiële "Don't ask, don't tell"- beleid dat in 1993 werd ingevoerd.

"Uw land heeft u nodig, uw land roept u en wij zijn vereerd om jullie te ontvangen in het beste leger dat de wereld ooit gekend heeft", aldus Obama tijdens een ceremonie voor hij de wet ondertekende. Daarbij waren ook veel activisten voor homorechten aanwezig.

De nieuwe wet werd vorige week goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden en de  Senaat. Enkele Republikeinse verkozenen stemden voor, ondanks de forse tegenkanting van de meerderheid van die partij.

Door de nieuwe wet komt een einde aan het "don't ask, don't tell"-beleid dat in 1993 onder de Democratische president Bill Clinton werd ingevoerd. Daardoor liepen homoseksuelen die in het leger openlijk voor hun geaardheid uitkwamen het risico om geschorst te worden. In de afgelopen 13 jaar werden zowat 13.000 militairen ontslagen omdat ze de regel genegeerd hadden.

Het duurt nog 60 dagen voor de wet werkelijk van kracht wordt. Tot dan blijft het huidige beleid gelden.