Partijen moeten op 5 januari kleur bekennen

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte zal op 3 januari een definitieve nota overhandigen aan de zeven partijen. Dat heeft zijn woordvoerder vandaag bekendgemaakt. Tussen Kerstmis en Nieuwjaar zijn er nog bilaterale gesprekken.

Bemiddelaar Vande Lanotte (SP.A) had gisteren nog enkele bilaterale gesprekken met de voorzitters van de Vlaamse partijen aan de onderhandelingstafel. De gesprekken gingen over de financieringswet, maar ook over de overdracht van bevoegdheden en Brussel-Halle-Vilvoorde.

Vandaag heeft de bemiddelaar nog enkele technische vergaderingen over justitie en de financieringswet. Morgen heeft hij nog een technische vergadering gepland met Groen! en Ecolo. Waarover die precies zal gaan, is niet bekend. Volgens Vande Lanottes woordvoerder moeten nog een aantal zaken uitgeklaard worden die niet aan bod kwamen tijdens de bilaterale gesprekken. Donderdagnamiddag ziet hij de voorzitters van PS, CDH en Ecolo ook nog eens samen.

In afspraak met de zeven partijen heeft Vande Lanotte een werkschema voor de komende weken vastgelegd. De bemiddelaar zal voor Kerstmis een ontwerp van onderhandelingsnota afwerken. Op basis van deze tekst zal hij tussen Kerstmis en Nieuwjaar nog bilaterale gesprekken voeren met de partijvoorzitters.

Tegen 3 januari wil Vande Lanotte de zeven partijen een definitieve nota voorleggen. Hij zal hen dan ook vragen om tegen 5 januari duidelijk te maken of ze bereid zijn om de onderhandelingen op basis van deze nota voort te zetten.