Proces tegen Spaar Select van start gegaan

In Antwerpen is het proces begonnen in de zaak-Spaar Select. Zeven beklaagden staan terecht voor misleiding van de consument en onwettige verkoop van financiële producten.

De Antwerpse makelaar Spaar Select was actief tot 2004. Heel wat klanten namen een hypotheek op hun huis om via Spaar Select beleggingsproducten te kopen. De makelaar schotelde hen namelijk grote winsten voor, met een rente van 8 procent. De producten werden tussen 2000 en 2003 verkocht.

Maar die beleggingen bleken heel risicovol en kelderden tot de beurzen het slechter gingen doen. Zowat 400 gezinnen hebben toen zware verliezen geleden. Minstens 237 gedupeerden hebben zich vandaag burgerlijke partij gesteld. De schadeclaim tegen Spaar Select bedraagt minstens 105 miljoen euro.

Volgens Geert Lensens, de advocaat van de burgerlijke partijen, doet deze zaak sterk denken aan de zaak-Citibank. "Alleen zijn de feiten nu nog frapanter en is de misleiding volgens ons nog groter", zegt hij. "Ook de belangen van de burgerlijke partij, de schade met andere woorden, is veel groter."

Ook verzekeringsmaatschappij Delta Loyd Life staat terecht in deze zaak. De maatschappij is in het dossier beland door de overname van een andere verzekeringsmaatschappij waarmee Spaar Select destijds samenwerkte.

Het proces werd na de eerste dag stilgelegd. De pleidooien worden vanaf eind maart 2011 gevoerd.