Steeds meer gezinnen vragen "faillissement" aan

Er deden nog nooit zoveel mensen een beroep op collectieve schuldbemiddeling. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank, die de krant De Standaard kon inkijken. De Belgen steken zich duidelijk almaar dieper in de schulden.

Het is een trend die zich al een hele tijd doorzet. De Belgen tasten steeds dieper in hun buidel en daar blijkt steeds minder in te zitten. Steeds meer mensen hebben nood aan schuldbemiddeling, dat is ook te merken aan het aantal aanvragen voor collectieve schuldbemiddeling.

In november hadden al 86.502 gezinnen dergelijke schuldbemiddeling aangevraagd. In twee jaar tijd is het aantal vragen met een kwart gestegen. In november 2008 stond de teller op 69.748 gezinnen.

Collectieve schuldbemiddeling is de burgerlijke variant van het faillissement. Bij collectieve schuldbemiddeling wordt door een schuldbemiddelaar -onder toezicht van de arbeidsrechtbank- een regeling getroffen met de schuldeisers over de te betalen schulden. Bij een collectieve schuldbemiddeling gaat het om zogenoemde overmatige schulden. Het is de ultieme stap.

365.000 Belgen in de schulden

Daarnaast zijn er ook nog mensen die schuldbemiddeling aanvragen bij de OCMW's of de Centra voor Algemeen Welzijn (CAW). Ook mensen die nog niet echt schulden hebben, maar het wel moeilijk hebben om hun budget te beheren, doen een beroep op schuldbemiddeling. In totaal hebben zo'n 365.000 mensen in ons land een probleem om een of ander krediet terug te betalen.

De stijging van het aantal aanvragen leidt ook tot langere wachttijden vooraleer de dossiers behandeld worden. De OCMW's en CAW's kunnen echter geen extra mensen in dienst nemen, omdat er geen apart budget voor is. Ze vragen daarom aan de overheid geld om de schuldbemiddelingsdienst te kunnen financieren.