Torfs: "Laïcisering als straf is geen goed idee"

Rik Torfs, kerkjurist en CD&V-senator, vindt dat de laïcisering van een priester niet de ideale optie is als straf voor seksueel misbruik. "Zo komt de priester als ongeleid projectiel in de samenleving terecht", zegt Torfs in "De ochtend" op Radio 1.

De terugkeer naar het lekendom, de laïcisering, is veruit de zwaarste straf die de kerk aan een priester kan opleggen. Velen opperen dat geestelijken die seksueel misbruik hebben gepleegd, gelaïciseerd zouden moeten worden.

Maar Torfs vindt dat geen goed idee. "Uiteraard moet een priester in zo'n geval op non-actief worden gezet en zou hij geen pastorale functie meer mogen uitoefenen. Maar door de laïcisering wordt de laatste band met het bisdom, met de kerk doorgeknipt. Dan heeft niemand nog controle over hem. Zo zou het risico ontstaan dat de priester als een ongeleid projectiel in de maatschappij terechtkomt en dat hij nog meer slachtoffers maakt."

"Ik denk dus dat er beter een band blijft bestaan tussen de priester en het bisdom. Zo kan de bisschop hem bijvoorbeeld verplichten om zich in een abdij terug te trekken. Zo is er een betere bescherming voor de samenleving", zegt Torfs.

Gisteren kwam kardinaal Godfried Danneels getuigen in de Kamercommissie seksueel misbruik. Vandaag is het de beurt aan aartsbisschop André Léonard om uit te leggen hoe de kerk met dossiers van seksueel misbruik is omgegaan.

Daarnaast is er het gerechtelijke luik over de misbruikschandalen in de kerk, Operatie Kelk. Vandaag wordt beslist of de 475 dossiers die de speurders in juni in beslag hebben genomen bij het bisdom en bij de commissie-Adriaenssens, teruggegeven moeten worden.