Tram of bus nemen in Brussel wordt duurder

De Brusselse vervoermaatschappij MIVB verhoogt vanaf 1 februari 2011 haar tarieven voor metro, tram en bus. Gemiddeld gaan de prijzen met 2,44 procent de hoogte in. Vooral voor de abonnementen wordt de prijsverhoging voelbaar, zegt Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V).

De Brusselse regering keurde de nieuwe MIVB-tarieven vandaag goed. Grouwels is tevreden dat de meest populaire tariefformules niet naar boven herzien zijn. "Zo bedraagt de globale verhoging van de tarieven in 2011 gemiddeld 2,44 procent. Dit is ruim onder de maximale stijging van de tarieven van 3,3 procent zoals voorzien in het beheerscontract", aldus Grouwels.

De prijzen van tickets en rittenkaarten gekoppeld aan de elektronische Mobibkaart stijgen niet. Abonnementen voor jongeren (-25) en voor ouderen (60-64) worden wel een pak duurder: respectievelijk 16,6 en 29,9 procent voor een jaarabonnement.

Er wordt ook een noodticket van 3 euro ingevoerd voor wie een verstreken of defect vervoerbewijs gebruikt. "Op die manier kan de reiziger die niet valideerde of zijn ticket onderweg verloor de betaalzone toch verlaten", zegt Grouwels.

In 2011 verdwijnen tramlijnen 23 en 24, zo werd nog aangekondigd. Lijn 23 is een van de oudste lijnaanduideingen in Brussel.