Vierde gsm-licentie wordt volgend jaar geveild

In april of mei volgend jaar wordt een vierde licentie geveild voor mobiele telefonie in ons land, waarmee ook mobiel internet mogelijk is (3G-netwerk). De 4e gsm-speler zal de concurrentie moeten aangaan met de 3 bestaande netwerken: Proximus, Mobistar en BASE.

Een nieuwe speler is belangrijk om de prijs in de telecomsector te drukken en om meer innovatie te stimuleren, aldus minister van Telecom Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Volgens de minister hinkt ons land achterop als het gaat om het gebruik van mobiel internet. België is ook het duurst.

De licentie betreft een blok radiospectrum van 15 MHz. "Dat brengt minimaal 75 miljoen euro op. Blijken er geen geïnteresseerde nieuwkomers op de markt, dan worden kleinere blokken geveild", zegt Van Quickenborne.

Naast de veiling van de 3G-licentie is er ook de veiling van een 4G-licentie, de allernieuwste gsm-technologie waarmee mobiel internet met zeer hoge snelheden mogelijk is.

Telenet haakt af

Telenet is een logische 4e speler voor mobiel dataverkeer en had al interesse getoond, maar haakt toch af. "Onder de gegeven omstandigheden, waarin een extreem regulatoir kader (uniek in de wereld) wordt voorgesteld en de daarmee gepaard gaande onzekerheden, is Telenet zeker niet meer in staat om zich kandidaat te stellen voor de mobiele licentie", staat in een persmededeling.