Voor VN zijn ook holebi's beschermde minderheid

In een resolutie van de Verenigde Naties over minderheden die het slachtoffer zijn van geweld, zijn nu ook holebi's opgenomen. Vroeger werd de notie "seksuele geaardheid" geschrapt na protest van Arabische en Afrikaanse landen.
VN-topman Ban Ki-moon bij de president van Malawi, waar vorig jaar een homokoppel tot 14 jaar cel werd veroordeeld.

De resolutie somt de minderheden op die in sommige landen speciale bescherming moeten krijgen. De tekst gaat over minderheden die het slachtoffer worden van geweld en van moorden.

Onder meer België en de Verenigde Staten oefenden druk uit om de verwijzing naar homo's en lesbiennes in de tekst op te nemen in de nieuwe resolutie. In een vroegere versie was de term "seksuele oriëntatie" geschrapt onder druk van Afrikaanse en Arabische landen. In de Algemene Vergadering van de VN hebben 93 landen voor de verwijzing naar holebi's gestemd, 55 landen stemden tegen.