Welk parlementslid wil leren klimmen?

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) verblijft momenteel in Argentinië, waar hij een berg beklimt met een groep astmapatiënten. Dat wist Vlaams parlementslid Sven Gatz (Open VLD) gisteren niet te waarderen, nu juist de bespreking van de begroting 2011 centraal stond in het Vlaams parlement. "Dat doet mij besluiten dat de minister-president, en ik wik mijn woorden, in deze een mediageile primaat is. Voor apen die bergen beklimmen heb ik nog volgend citaat: van apen die hoog willen klimmen, ziet men gauw de blote billen", zei Gatz.

De Klim- en Bergsportfederatie (KBF) nam met de nodige verbazing kennis van deze uitspraken. Het feit dat haar leden beschouwd werden als apen was duidelijk een brug te ver en kwam hard aan. Er werd zelfs gesproken van een "belediging".

Om Vlaamse politici een correcter beeld te bezorgen van wat klimmen juist inhoudt, stuurde de federatie vandaag een brief met een uitnodiging naar Jan Peumans (N-VA), voorzitter van het Vlaams Parlement . "De federatie stelt aan ieder lid van het Vlaams Parlement zijn knowhow ter beschikking om hem of haar de basisknepen van het klimmen bij te brengen. Door deze initiatie hopen wij het wederzijds respect tussen onze klimmers en de leden van uw instelling te vergroten", schrijft Tuur Ceuleers, voorzitter van KBF, aan Peumans.

Om de parlementsleden niet onnodig op kosten te jagen zal de initiatie en de toegang tot de klimzaal volledig ten laste van de federatie worden genomen.

Het is nu (bang) afwachten of we binnenkort Bart Tommelein (Open VLD), Mieke Vogels (Groen!), Marijke Dillen (Vlaams Belang) of Mia Devits (SP.A) ergens aan een touw van een klimmuur zien bengelen.

lees ook