300.000 euro in kluis blijkt eigendom Brink's

De noodlijdende geldtransporteur Brink's kan (mogelijk) rekenen op financiële steun uit onverwachte hoek. De 300.000 euro die zondag in een nachtkluis van een voormalig Dexiakantoor langs de Gentse Francisco Ferrerlaan gevonden werd, blijkt eigendom te zijn van Brink's. Dat meldt Dexia.

Particulieren vonden het geld tijdens verbouwingswerken aan het gebouw, dat ze een tijd geleden hadden gekocht. Ze brachten zelf de politie en de media op de hoogte om niet van diefstal beschuldigd te worden.

"Het onderzoek heeft uitgewezen dat geen enkele bestelling die de bank voor dit agentschap deed, met het gevonden geld overeenstemde", aldus woordvoerster Ulrike Pommee van Dexia. "Het geld werd geleverd door de waardetransporteur Brink's in de periode eind 2001, begin 2002, toen de Belgische frank definitief in euro's werd geconverteerd."

Het geld werd zonder leveringsbon aan Dexia geleverd in een nachtkoffer die niet meer gebruikt werd. "Dit verklaart waarom de teruggevonden geldsommen boekhoudkundig niet werden geregistreerd. Daarom menen we ook dat de fondsen aan Brink's toebehoren."

Ondertussen nam de bank contact op met Alain Zenner, een van de voorlopig bewindvoerders van de waardetransporteur. Het is dus ook aan Brink's om het geld, dat momenteel door het Gentse parket in beslag is genomen, op te eisen.

Dexia looft wel de eerlijkheid van de vinder. "We hebben beslist dit toonbeeld van goed burgerschap te belonen met een geldsom van 10.000 euro." De bank zegt wel dat de bewuste nachtkluis gecontroleerd had moeten worden toen het kantoor verlaten werd.