"Laat hen wat tijd om iets anders te vinden"

De Belgische bisschoppen moeten tijd krijgen om een oplossing uit te denken voor de aanpak van het kindermisbruik binnen de kerk. Dat vinden de (voormalige) woordvoerders van de bisschoppen Toon Osaer en Eric De Beukelaer.

De getuigenis van aartsbisschop André Léonard gisteren in de Kamercommissie over seksueel kindermisbruik binnen de kerk heeft een groot deel van de publieke opinie niet kunnen overtuigen. Léonard pleitte gisteren voor een solidariteitsfonds waarin op vrijwillige basis bijdragen kunnen worden gestort voor de slachtoffers. Maar hij benadrukte dat de kerk niet de enige instelling is die tot zo'n fonds moet bijdragen.

De voorstellen van de aartsbisschop worden als onvoldoende beschouwd. In zes maanden tijd zijn de bisschoppen er nog altijd niet in geslaagd om een degelijk initiatief op poten te zetten, luidt de kritiek. Maar de (voormalige) woordvoerders van de bisschoppenconferentie vinden die kritiek niet terecht.

"Alle bisschoppen zijn zich ervan bewust dat er iets moet gebeuren voor de slachtoffers en ze zijn daar ook echt mee bezig, maar ze hebben nog geen pasklare formule gevonden", geeft Toon Osaer toe in "De ochtend" op Radio 1. Eric De Beukelaer benadrukt wel dat de bisschoppen in het verleden al een initiatief genomen hebben en verwijst daarmee naar de opgedoekte commissie-Adriaenssens.

"Ik vind dat velen dat vergeten zijn", zegt De Beukelaer. "Schadevergoeding was nooit de prioriteit van de commissie, maar werd ook nooit uitgesloten. Men moet dat de bisschoppen ook gunnen. Ze hebben iets geprobeerd met die commissie. Het is niet gelukt, maar dat ligt niet aan hen. Laat hen toch wat tijd om iets anders te vinden."

"Léonard wil mensen tot nadenken dwingen"

Tijdens zijn getuigenis deed Léonard opnieuw opmerkelijke uitspraken toen hij zijn voorstel over een solidariteitsfonds vergeleek met het rampenfonds voor natuurrampen. De woordvoerders erkennen dat het een "ongelukkige" vergelijking was, maar tonen ook begrip voor de aartsbisschop.

Léonard is een man "met een sterke visie, maar geen diplomaat", weet De Beukelaer, die de aartsbisschop met de Franse ex-president Charles de Gaulle vergelijkt. "Hij gebruikt sterke beelden, niet zozeer om te provoceren, maar om mensen tot nadenken te dwingen."

Volgens De Beukelaer is Léonard wel degelijk "echt getroffen" door het leed van de slachtoffers, "maar hij is een groot intellectueel die zich niet zomaar laat breken. Als er vragen komen, dan antwoordt hij daar kordaat op, dat is zijn stijl."

Eerder gaf ook de Antwerpse bisschop Johan Bonny al te kennen dat de vergelijking ongelukkig was. "Een natuurramp is iets anders dan seksueel misbruik, wat door mensen gebeurt", zei hij gisteravond in "Terzake".