"NMBS moet toch schadevergoeding betalen"

De NMBS kan de compensatieregeling niet opschorten door het winterweer. Dat zegt minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V). De NMBS roept overmacht in om geen vergoeding te moeten betalen.

De afspraken over schadevergoedingen voor reizigers bij vertragingen staan in de beheersovereenkomst. Er bestaan twee soorten compensatie. Zo is er een schadevergoeding voor een trein die minstens een uur te laat is. Hier kan de NMBS nu wel overmacht inroepen om deze vergoeding niet te moeten betalen.

De tweede schadevergoeding gaat over herhaalde vertraging. Die moet worden betaald als een reiziger in een half jaar tijd zijn trein minstens 20 keer een kwartier te laat zag komen, of 10 keer een half uur te laat. Hier kan de NMBS geen overmacht door het winterweer inroepen.