"Politie springt niet meer in voor cipiers"

Dit jaar zijn al 4.000 politieagenten ingezet om stakende cipiers te vervangen. Dat zijn er dubbel zoveel als vorig jaar. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) wil dat er een einde komt aan die situatie.

Turtelboom zegt dat ze geen agenten meer zal vorderen om het werk van stakende cipiers over te nemen. "Als er een tekort is dan kan ik politieagenten vorderen, maar dat ga ik niet doen in dit geval. Ik denk dat onze politieagenten echt nodig zijn voor de bobcampagnes, voor de controles in de winkelstraten en niet in de gevangenissen", aldus de minister.

In een reactie laat minister van Justitie Sefaan De Clerck (CD&V) weten dat hij "desgevallend zelf zal overgaan tot de nodige vorderingen van politiepersoneel" om stakingen in gevangenissen op te vangen. De minister beklemtoont dat de vervangingen tot de wettelijke opdracht van de politie behoren.