Advocaten slachtoffers gaan paus dagvaarden

Walter Van Steenbrugge en Christine Mussche, de advocaten van slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk, gaan de paus en het Vaticaan dagvaarden. "Het Vaticaan draagt een verpletterende verantwoordelijkheid", meent Van Steenbrugge.

De advocaten dagvaarden het Vaticaan "omdat ze de wetgeving om een en ander stil te houden recent nog hebben verstevigd", legt Walter Van Steenbrugge (kleine foto) uit in "De ochtend" op Radio 1. "In het burgerlijk recht is het zo dat wanneer je niet alert genoeg bent of wanneer je de zorgvuldigheidsnorm schendt, en dus niet als een goede huisvader optreedt, je verantwoordelijk bent."

Volgens Van Steenbrugge draagt de Heilige Stoel in de zaak van het kindermisbruik binnen de kerk "een verpletterende verantwoordelijkheid omdat ze directieven gegeven heeft aan bisschoppen, aan geestelijken om het stilzwijgen te organiseren. Die foutaansprakelijkheid is dus zo groot als een huis."

Van Steenbrugge geeft wel toe dat het heel moeilijk zal worden om het Vaticaan te dagvaarden. Hij verwijst onder meer naar de pogingen van de bisschoppen om de verantwoordelijkheid af te wijzen. Bovendien, zo zegt Van Steenbrugge, moet iemand rechtspersoonlijkheid hebben om gedagvaard te kunnen worden. "We gaan dus ontzettend veel problemen hebben in België want de bisschoppenconferentie heeft geen rechtspersoonlijkheid."

Volgens Van Steenbrugge wordt er binnen de Belgische kerk een "subtiel spel gespeeld om de slachtoffers in de kou te laten zetten". "Maar ze gaan toch moeten oppassen voor de acties van de slachtoffers die dit niet pikken. De slachtoffers zijn sterker dan ooit."

Van Steenbrugge en zijn collega hebben voor de dagvaarding van het Vaticaan de hulp ingeroepen van Amerikaanse advocaten. "Zij hebben het Vaticaan gedagvaard en hebben nu nog één klip te overwinnen. Ze geven ons voortdurend advies. De mensen van de kerk kunnen er vanop aan dat wij in hun spoor gaan treden."