Ambassades in Rome opgeschrikt door bommen

In de Italiaanse hoofdstad Rome zijn bompakketten ontploft in de ambassades van Zwitserland en Chili. Daarbij zijn twee gewonden gevallen. Ook in de ambassade van Oekraïne is een verdacht pakket aangetroffen.

Een Italiaanse anarchistische groepering heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ontploffingen.  De groep noemt zichzelf de Federazione Anarchica Informale. Eerder op de dag had de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken al geopperd dat de aanslagen gepleegd waren door anarchisten.

De Italiaanse politie doorzocht alle ambassades in Rome om eventuele verdachte pakketten op te sporen. Het verdachte pakket in de ambassade van Oekraïne bleek loos alarm.

Na de explosie in de Zwitserse ambassades had de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini zijn afschuw uitgesproken. "We zijn solidair met de Zwitserse ambassadeur en met het ambassadepersoneel, die het doelwit zijn geweest van een betreurenswaardige daad van geweld die we streng veroordelen", zei hij. Hij had het over "ernstige bedreigingen" tegen ambassades.

Dinsdag werd op de metro in Rome al een verdacht pakketje gevonden dat op een bom leek. Na onderzoek bleek dat pakket echter cement te bevatten.