Conflict in Ivoorkust lijkt muurvast te zitten

In het West-Afrikaanse land Ivoorkust zijn tussen 16 en 21 december 173 doden gevallen en zijn ook 471 mensen aangehouden. Dat melden de Verenigde Naties. De patstelling na de betwiste presidentsverkiezingen van vorige maand lijkt totaal.

Ivoorkust zit sinds enkele weken met twee presidenten die elk een regering hebben benoemd. Aftredend president Laurent Gbagbo zegt dat hij de presidentsverkiezingen heeft gewonnen en beroept zich daarvoor op het oordeel van het Grondwettelijk Hof, waar de meeste rechters vertrouwelingen van hem zijn. Volgens de onafhankelijke kiescommissie en de internationale gemeenschap echter is oppositieleider Alassane Ouattara de winnaar van de verkiezingen en is hij de verkozen president.

Gbagbo wil van geen wijken weten en kan rekenen op de steun van het Ivoriaanse leger en de gewapende militie van de Jeunes Patriottes. Ouattara wordt dan weer gesteund door de voormalige rebellen van de Forces Nouvelles, die gedurende jaren het noorden van het land hebben gecontroleerd.

Geen van beide kampen lijkt bereid om toe te geven. Tot nu toe is een open conflict uitgebleven. Hoewel. "Tussen 16 en 21 december hebben verantwoordelijken ter plaatse berichten gekregen over 173 moorden, 90 gevallen van foltering, 471 arrestaties en 24 verdwijningen", bevestigt Kyung-Wha Kang van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Volgens haar heeft dat alles te maken met het excessief geweld dat de ordetroepen en de aanhangers van Gbagbo gebruiken.

Voer voor het Internationaal Strafhof?

In een interview met de Franse krant Libération vraagt Guillaume Soro - premier van de afgetreden regering van nationale eenheid en nu premier aangeduid door Alassane Ouattara - dat het Internationaal Strafhof een delegatie naar Ivoorkust stuurt.

"Wij hopen stellig dat de internationale gemeenschap zich realiseert dat de plaats van Laurent Gbagbo niet in het presidentiële paleis is, maar in het Internationaal Strafhof in Den Haag", zegt Soro (foto links).

"Gbagbo is niet langer de president van Ivoorkust. Hij is verslagen op 28 november. Dat betekent dat hij niet meer gemachtigd is om wat dan ook te beslissen. Hij moet de macht afstaan en die op een vreedzame manier overdragen aan Alassane Ouattara."

"We zijn sterk, we verzetten ons, we zijn moedig", zei Gbagbo gisteren nog tijdens een toespraak in Abidjan. "Het is de opoffering die we vandaag moeten leveren die ons in staat zal stellen om morgen in vrede te leven." Het is duidelijk dat een oplossing voor de crisis in Ivoorkust nog niet voor morgen is.