Drie kwart bezorgd over trage onderhandelingen

Meer dan drie kwart van de Vlamingen is bezorgd over de aanslepende regerings- onderhandelingen en de politieke impasse waarin ons land dreigt verzeild te raken. Dat blijkt uit een peiling bij 2.020 Vlamingen voor het Eén-programma Koppen en Het Nieuwsblad.

Morgen zijn de gesprekken over een nieuwe regering al 194 dagen aan de gang. Dat is even lang als het record van in 2007, alleen met dit verschil dat een akkoord er morgen niet inzit. Zowat 77 procent van de Vlamingen maakt zich daar zorgen over, hoewel de helft van de Vlamingen wel nog gelooft dat een akkoord mogelijk is.

Zo'n 52% denkt dat eind februari de onderhandelingen zullen eindigen in een akkoord, 30% denkt dat het nog langer zal duren.

Opvallend is het grote vertrouwen dat de Vlamingen hebben in koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A). Maar liefst 72% is ervan overtuigd dat hij een akkoord kan bereiken tussen de onderhandelaars. Vande Lanotte krijgt lof voor zijn werkmethode, expertise en discretie.

Nog opvallender is dat Vande Lanotte meer vertrouwen inboezemt dan Bart De Wever (N-VA, foto links). 69% van de Vlamingen vindt hem betrouwbaar. De andere onderhandelaars rond de tafel boezemen veel minder vertrouwen in bij de Vlamingen.

CD&V-voorzitter Wouter Beke kan net niet de helft van de ondervraagden (49%) overtuigen. Wouter Van Besien (Groen!) krijgt 42% vertrouwensstemmen, Elio Di Rupo (PS) 38%, Caroline Gennez (SP.A) 34%, Jean-Michel Javaux (Ecolo) 24% en Joëlle Milquet overtuigt amper 13% van de Vlamingen.

Toch nog geïnteresseerd

Ondanks het beperkte vertrouwen in sommige politici blijven de meeste Vlamingen wel geïnteresseerd in de politiek. Twee derde van de ondervraagden zegt nog altijd met interesse het politieke nieuws te volgen. Bij 50% is de interesse het laatste half jaar even groot (of klein) gebleven, bij 34% is de interesse afgenomen, bij 16% is het daarentegen toegenomen.

Waar de Vlamingen niet in geïnteresseerd zijn, zijn nieuwe verkiezingen. 76% wil geen nieuwe verkiezingen, 77% denkt dat nieuwe verkiezingen geen heil zullen brengen voor de politieke patstelling.

De enquête is afgenomen bij 2.020 Vlamingen door het bureau Ivox tussen 16 en 20 december 2010. In die periode overheerste een licht optimisme over een nieuwe financieringsvoorstel van Vande Lanotte. De foutenmarge bedraagt 2%.