Grootschalige Zuid-Koreaanse oefeningen aan grens

De land- en luchtmacht van Zuid-Korea zijn aan grootschalige militaire oefeningen begonnen vlak bij de grens met Noord-Korea. Het gaat om de grootste manoeuvres dit jaar.
(archieffoto)

De oefeningen, de grootste dit jaar en de grootste die ooit in de winter zijn gehouden, zijn bedoeld als antwoord op de aanval van Noord-Korea een maand geleden. Noord-Korea bestookte toen het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong met granaataanvallen. Twee Zuid-Koreanen, een burger en een soldaat, kwamen daarbij om.

De aanvallen leidden tot een nieuwe escalatie in het conflict tussen de twee Korea's. Noord-Korea betwist de zeegrens tussen de twee landen en beschouwt de militaire oefeningen van Zuid-Korea als een provocatie. Ook de oefeningen van vandaag, vlak bij de gedemilitariseerde zone tussen de twee landen en ook in de buurt van de zeegrens, zullen de spanning in de regio vermoedelijk weer doen oplopen.

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-Bak (foto) bracht ook een bezoek aan een militaire eenheid nabij de grens om te bekijken of zijn land klaar is om zich te verdedigen tegen mogelijke Noord-Koreaanse aanvallen. De huidige oefeningen lijken erop te wijzen dat de president wil benadrukken dat Zuid-Korea hard zal optreden als dat nodig is.

Ook nieuwe benoemingen aan de legertop, met enkele voorstanders van de harde lijn, wijzen daarop. Het Zuid-Koreaanse leger geeft ook toe dat de militaire oefeningen bedoeld zijn om de noordelijke buur te overtuigen van de vuurkracht van het zuiden.