Levenslang voor Argentijnse ex-dictator Videla

De voormalige Argentijnse dictator Jorge Videla is door een rechtbank in Cordoba veroordeeld tot levenslang. De 85-jarige oud-generaal, van 1976 tot 1981 de sterke man van Argentinië, werd schuldig bevonden aan de executie van opposanten en andere misdaden tegen de mensheid.

Videla stond sinds begin juli samen met 29 andere personen terecht voor de executie van 31 politieke gevangenen. Een andere ex-generaal, Luciano Menendez, werd eveneens veroordeeld tot levenslang voor schending van de mensenrechten. Hij en Videla speelden volgens de rechters een cruciale rol tijdens de "Vuile Oorlog" die de militaire junta voerde in Argentinië tussen 1976 en 1983.

TIjdens die bloedige periode in de Argentijnse geschiedenis verdwenen naar schatting 30.000 linkse activisten, studenten, journalisten en andere dissidenten. Videla nam tijdens het proces zijn verantwoordelijkheid op voor de gebeurtenissen. Hij erkende dat het leger zijn orders opvolgde in wat hij beschreef als een "interne oorlog".

In 1985 werd Videla al eens tot levenslang veroordeeld tijdens een historisch proces voor de misdaden onder de dictatuur, maar de straf werd in 1990 uitgewist door een gratiemaatregel van toenmalig president Carlos Menem. In 2007 werd die beslissing ongrondwetttelijk verklaard. Het Hooggerechtshof bevestigde die uitspraak in april dit jaar en effende zo het pad voor een nieuw proces.