Nieuw strooizout komt "met mondjesmaat"

De voorraad zout van het Agentschap Wegen en Verkeer dat strooit op gewest- en autosnelwegen, is bijna uitgeput. Maar vandaag worden er "met mondjesmaat" nieuwe leveringen verwacht. Daardoor zou er voldoende moeten zijn voor de komende dagen.

De afgelopen nacht moest er alweer flink gestrooid worden door de nieuwe sneeuwval. "We hebben vannacht gemiddeld twee maal gestrooid over heel vlaanderen", aldus Ilse Luypaerts van Wegen en Verkeer.

"Gisteravond hadden we nog zout voor een viertal strooibeurten, dus momenteel zitten wij met een voorraad van ongeveer twee strooibeurten." Daarmee zou het agentschap nog slechts één nacht verder kunnen. Maar er is wel nieuw zout op komst. "Onze leveranciers hebben bevestigd dat wij vandaag met mondjesmaat een aantal leveringen zullen binnenkrijgen", klinkt het.

Wegen en Verkeer denkt nu wat langer voort te kunnen, maar de weersomstandigheden spelen daarbij een grote rol, luidt het.

Er is intussen al 45.000 ton zout gestrooid. Het gemiddelde voor een hele winter lag de voorbije jaren op bijna 40.000 ton.

Provincies en gemeenten in zoutnood

Intussen is in veel gemeenten het strooizout op. Voor de gemeentebesturen is het erg moeilijk om nieuw zout geleverd te krijgen. Aankloppen bij de provincie heeft vaak geen zin meer, want ook daar zijn de voorraden zo goed als uitgeput.

Onder meer in Vlaams-Brabant is dat het geval, zo meldt wintercoördinator Patrick De Pauw. Dat komt omdat de verwachte levering vanuit de haven van Antwerpen niet is toegekomen. Ook in de provincie Antwerpen zelf is er geen strooizout meer. Sommige gemeenten gebruiken dan maar andere middelen, zoals zeezout, kleikorrels of zand.