Snelwegen blijven soms moeilijk berijdbaar

Door het winterweer blijft het moeilijk rijden op sommige snelwegen. Het ochtendverkeer ondervond hinder door de sneeuw die vannacht in ons land is gevallen. Vooral in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg waren er verkeersproblemen. De federale wegpolitie roept intussen vrachtwagenchauffeurs op om trager te rijden.

Het verkeer in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen blijft hinder ondervinden van de weersomstandigheden. Rond 11 uur stond er op de E19 in Mechelen nog een file van 15 kilometer in de richting van Antwerpen. Daar was een ongeval gebeurd met een vrachtwagen. In Mechelen werd in de loop van de ochtend extra gestrooid om de wegen weer berijdbaar te maken. Ook op de E40 van Gent naar Brussel was het rond 11 uur nog altijd aanschuiven bij Affligem en Asse.

Op de E313 tussen Antwerpen en Luik zijn tijdens de ochtend enkele ongelukken en slippartijen gebeurd waardoor het verkeer komende uit Aarschot zeer traag verliep in de richting van Brussel. Ook vanuit Luik is het verkeer richting Brussel moeizaam verlopen.

Moeizame ochtendspits

"In Limburg viel de hinder redelijk mee", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum tijdens de ochtend. "Op de gewestwegen en op de E313 moest je wel rekening houden met vertragingen omdat hier en daar de linkerrijstrook nog moeilijk berijdbaar was."

"Problematisch was Vlaams-Brabant, waar alle snelwegen wel vrij waren, maar de linkerrijstroken waren er vaak moeilijk berijdbaar en daardoor zijn kleine ongelukken gebeurd. Een ongeluk in Bertem veroorzaakte grote hinder voor het verkeer uit Aarschot en Tienen. Daar liepen de reistijden zeer hoog op.

"Naarmate je de grote steden Antwerpen en Brussel naderde, was de situatie beter maar je moest blijven opletten voor lokale gladheden op bijvoorbeeld linkerrijstroken en op op- en afritten.

In Wallonië gold tot 11 uur weer een rijverbod voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton op snelwegen en op de grote wegen. De wegen lagen er vanochtend overal zeer glad bij. In de provincies Luik en Luxemburg was er zelfs geen enkele rijstrook vrij. Op de E411 in Ochamps in Luxemburg zijn bij een kettingbotsing twee zwaar- en twee lichtgewonden gevallen. Een vrachtwagen ging aan het slippen en dat veroorzaakte andere ongevallen, waarbij een tweede vrachtwagen en vier auto's betrokken raakten. Het rijverbod voor zware vrachtwagens blijft op de E411 als gevolg van het ongeluk gehandhaafd.

"Vrachtwagens moeten trager rijden"

De federale wegpolitie roept vrachtwagenchauffeurs op om trager te rijden. Vooral in de vroege uren wanneer nog maar pas gestrooid is op de snelwegen, rijden bestuurders maar ook vrachtwagenchauffeurs veel te snel", zegt Jurgen Daene van de federale wegpolitie.

"We vragen aan alle weggebruikers om hun snelheid aan te passen en zeker aan vrachtwagens die soms als een sneltrein voorbijdonderen op het tweede en derde rijvak dat nog niet volledig geruimd is. Het heeft soms catastrofale gevolgen als die moeten stoppen, die beginnen dan onmiddellijk te slippen en dan is de hele weg versperd."

De politie zegt dat het vaak om buitenlandse vrachtwagenchauffeurs gaat, die moeilijk te bekeuren zijn. Zeker in de vroege ochtenduren is er vaak te weinig mankracht om die vrachtwagens aan te pakken.

Ook bussen van De Lijn ondervinden hinder

Door de nieuwe sneeuwval ondervindt ook het openbaar vervoer in heel Vlaanderen hinder. De bussen van De Lijn rijden met vertraging in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant.

In Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn niet alle bussen kunnen uitrijden. Dat is het geval in Mechelen, Aarschot, Heist-op-den-Berg, Tremelo en Westerlo. Ook in het centrum van Leuven rijden geen bussen. In Limburg kunnen de vertragingen oplopen tot 20 minuten.