Verse sneeuw veroorzaakt problemen

Een nieuwe sneeuwzone die over het land trekt, bemoeilijkt opnieuw het verkeer. De grootste problemen doen zich voor in Wallonië, in Vlaanderen verliep de avondspits nog redelijk vlot.

De verse sneeuw heeft in Wallonië hier en daar tot chaos op de wegen geleid. Sinds 16 uur is het zwaar vrachtverkeer op bepaalde trajecten opnieuw verboden. Een aantal ongevallen leidden tot lange files op de E411 en de E25. De Belgische grens ter hoogte van Sterpenich is sinds 19.30 uur tijdelijk gesloten voor vrachtwagens in de richting Namen-Luxemburg.

De luchthaven van Luik is vanmiddag een tijdje gesloten geweest en sinds 19.40 uur is de luchthaven van Charleroi ook dicht voor de rest van de avond. De start- en landingsbanen konden niet meer sneeuwvrij gemaakt worden. 18 vluchten werden geannuleerd en zo'n 2.000 wachtende passagiers moeten ergens zien te overnachten.

Wie dat wil kan met een gratis busdienst of taxi naar Brussel rijden. De reizigers die in de luchthaven blijven, krijgen van het Rode Kruis een veldbed, eten en drinken. Het is nog onduidelijk of het vliegverkeer morgenochtend kan hernemen.

In Vlaanderen was de eerste sneeuwval voor de provincie Limburg. De sneeuw trok nadien langzaam verder naar de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen.  West-Vlaanderen blijft waarschijnlijk grotendeels gespaard van verse sneeuw.

De avondspits in Vlaanderen verliep al bij al redelijk vlot omdat die de verse sneeuw net voor was. Het busverkeer van De Lijn ondervindt wel grote hinder, vooral dan in Limburg en Vlaams-Brabant.

In de landelijke gebieden van de provincie Limburg zijn sommige bussen gestopt met rijden. De reizigers moeten er rekening houden met vertragingen die kunnen oplopen tot een uur en meer. In Vlaams-Brabant rijden de bussen alleen nog over de grote wegen.

In de provincie Oost-Vlaanderen ondervinden de bussen in de Vlaamse Ardennen grote hinder en rijden ze er alleen nog via de grote wegen. Ook in de Antwerpse Kempen moeten reizigers rekening houden met vertragingen van 20 tot 30 minuten.

Hinder voor vliegverkeer

De combinatie van hevige sneeuwval, felle wind en beperkte zichtbaarheid kan vanavond en morgenvroeg mogelijk een invloed hebben op het vluchtenaanbod op Brussels Airport. Dat zegt de woordvoerder Jan Van der Cruysse.

Die raadt passagiers aan zeker de site van de luchthaven of teletekst te checken voor ze naar de luchthaven komen. Eerder vandaag gingen zo goed als alle vluchten op Brussels Airport door. Er waren wel enkele annulaties door de slechte weersomstandigheden in andere Europese luchthavens. Een aantal vluchten had  ook 30 minuten tot drie kwartier vertraging.

Bpost roept intussen de mensen op om hun stoep sneeuw- en ijsvrij te maken om het werk van de postbodes te vergemakkelijken. "De burgers kunnen het werk van hun postbodes vergemakkelijken door hun stoep ijs- en sneeuwvrij te houden. Dit maakt echt een groot verschil, om onze dienstverlening mogelijk te maken", zegt Johnny Thijs, die de klanten bedankt voor hun begrip als hun post vertraging heeft opgelopen.