"Wauw, dit kerstcadeau is gewéldig!”

Het blijft een warm gevoel: een van de ouders die een kerstpakje opent en bijna de tranen in de ogen krijgt van hetgeen de andere ouder of de kinderen onder de kerstboom gelegd hebben. Dat is waar een kerstfeest om draait, klinkt het dan. Maar weet dat één op de drie ouders al weet wat hij of zij zal krijgen omdat ze vooraf op zoek gingen naar de -dat was het idee althans- goed weggestopte geschenken. En eens gevonden is de verleiding te groot om niet te kijken wat men uiteindelijk zal krijgen. Foei.

Volgens een onderzoek van een Britse verzekeringsmaatschappij bij 1.000 volwassenen blijkt dat meer dan één op de drie Britten op voorhand op zoek gaat naar de kerstcadeautjes en het merendeel van hen er ook in slaagt ze te vinden.

Manager Paul Madicott van de verzekeringsmaatschappij: “Eens de kinderen even weg zijn, blijken de ouders erg gefascineerd te worden door wat de kerstman voor hen gekocht zou hebben en begint een zoektocht die in veel huishoudens een echte uitdaging wordt.” Zo’n zoektocht zou gemiddeld ruim een uur duren. De meest gebruikte plaatsen om een geschenk te verstoppen zijn bovenop de kleerkast en onder het bed.

Verbrod uw kerstfeest niet

Een op de vijf ondervraagden gaat zelfs zo ver dat, wanneer ze een caudeautje vinden, ze het inpakpapier een klein beetje kapotscheuren om toch maar te kunnen vaststellen wat ze krijgen.

Maar dan volgt blijkbaar het berouw: meer dan de helft van de “valsaards” vindt het erg wat ze gedaan hebben en wensen dat ze nooit hadden gekeken. Voor hen die duidelijk iets anders hadden verwacht dan wat ze uiteindelijk zullen krijgen, blijkt het kerstfeest op dat moment al volledig verbrod. “We vragen mensen dan ook met aandrang om aan die verleiding te weerstaan, om zo niet al het plezier van kerstavond of kerstdag weg te nemen”, besluit Madicott.

Volgens het onderzoek zouden vrouwen iets meer op zoek gaan dan mannen. Maar uiteindelijk blijken vrouwen wel eerlijker: ze geven achteraf makkelijker toe dat ze al wisten wat ze zouden krijgen.

lees ook