Een kerst in mineur in het Midden-Oosten

Kerstavond wordt een feest in mineur voor de meeste christenen in het Midden-Oosten. In Irak zijn door de dreigende vervolgingen vrijwel alle misvieringen afgeschaft. En de bewegingsvrijheid in de bezette Palestijnse gebieden is door Israël fors beperkt.

Bethlehem, de vermeende geboorteplaats van Christus, is een afgesloten stad. Heel wat pelgrims zakken af naar Bethlehem voor de kerstviering maar het plaatsje is bijna ommuurd door de Israëlische veiligheidsmuur. Wel zijn 7.500 pasjes uitgereikt aan Palestijnse christenen om Kerstmis te gaan vieren.

De Palestijnse Autoriteit in Bethlehem heeft geprotesteerd tegen de beperkte toegankelijkheid, volgend jaar moeten de heilige plaatsen volledig open zijn, zegt de Palestijnse minister voor toerisme.

De christenen zijn ook verbolgen omdat de Joodse burgemeester van Nazareth-Illes een verbod op kerstbomen heeft uitgevaardigd.

De middernachtmis wordt in de Geboortekerk in Bethlehem geleid door patriarch Foead Twal (foto) van Jeruzalem. Hij is vooral bezorgd over het lot van de christenen in Irak. Na enkele zware bomaanslagen tegen kerken en priesters, is door uitwijking het aantal christenen in Irak gehalveerd.