Eenden voor foie gras krijgen meer ruimte

In een poging om de foie-grasproductie diervriendelijker te maken, worden de kleine voederkooien vanaf 1 januari verboden. Voortaan is een "ruimere groepshuisvesting" verplicht. De maatregel geldt enkel voor eenden.

Voor de productie van foie gras worden eenden op de leeftijd van 11 à 12 weken naar een dwangvoederruimte overgebracht waar ze ten hoogste 14 dagen worden gehouden. Voortaan moeten de eenden daar "ruim" gehuisvest worden. Dat betekent een minimum van 3 eenden per kooi en een kooioppervlakte van ten minste 1,2 vierkante meter per eend.

Groepshuisvesting "biedt de dieren tot vier keer meer ruimte en moet zo tot een gevoelige verbetering van hun levensomstandigheden leiden", luidt het in de mededeling van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. De maatregel geldt enkel voor eenden, omdat in België geen ganzen meer zouden worden gehouden voor de productie van foie gras.

België is na Spanje en Frankrijk de grootste consument van foie gras in de Europese Unie. Vorig jaar produceerde ons land 23 ton foie gras, wat weinig is in vergelijking met andere producerende landen.