Geen busverkeer in groot deel van Vlaanderen

Door de verse sneeuwval van afgelopen nacht rijden er geen bussen van De Lijn in Limburg, Vlaams-Brabant en het zuiden van de provincie Antwerpen. Ook in delen van Oost- en West-Vlaanderen zijn er problemen. Het treinverkeer verloopt dan weer vrij vlot.

In Vlaams-Brabant rijdt er geen enkele bus. De stelplaatsen zijn onbereikbaar of de verkeerssituatie is te gevaarlijk. In de provincie zullen er de rest van de dag geen bussen meer uitrijden, zo kondigde De Lijn al aan. Ook de nachtbussen in de regio Leuven zullen vanavond niet uitrijden.

In Limburg is er eveneens geen busverkeer meer. Vanmorgen vertrok nog zowat 20 procent van de bussen, maar door de aanhoudende sneeuwval is het te gevaarlijk op de weg. In de provincie Antwerpen rijden er wel bussen behalve in de regio's Mechelen, Heist-op-den-Berg, Rumst en Westerlo.

In Oost-Vlaanderen zijn er grote problemen in de regio's Dender en Vlaamse Ardennen. Op verschillende lijnen rijden daar geen bussen. Elders in de provincie rijden de bussen met vertraging. De trams in Gent rijden wel min of meer normaal.

In West-Vlaanderen is de dienstverlening verstoord in de streek tussen Menen, Kortrijk, Roeselare, Tielt en Waregem. De bussen rijden er met vertraging, soms wordt een traject ingekort. Elders in de provincie verloopt de dienstverlening normaal.

In Brussel rijden de trams weer op alle lijnen. Eerder vanmorgen was er enkel tramverkeer mogelijk op lijn 3, die de noord-zuidas verbindt. "Alle trams rijden, maar ze hebben wel vertragingen en zijn beperkt in de haltes die ze aandoen", zegt woordvoerder Guy Sablon. Busverkeer is wel nog altijd uitgesloten en verwacht wordt dat de bussen de hele dag niet uitrijden. De metro blijft  de beste keuze als je het openbaar vervoer wilt gebruiken, aldus nog Sablon.

Voor een volledig overzicht kunt u terecht op de website van De Lijn.

Treinen rijden "relatief vlot"

Bij het spoor is de situatie iets beter. Het treinverkeer loopt relatief vlot, laat spoorwegnetbeheerder Infrabel weten. Wel zijn er vertragingen van gemiddeld een tiental minuten. In Wallonië zijn de problemen groter.

"De treinen rijden maar hun snelheid is beperkt op enkele sporen, doordat de sneeuw vaak de sporen bedekt en de zichtbaarheid beperkt is", preciseert Chloé Van Driessche van Infrabel. Ook zijn er vertragingen en enkele annuleringen omdat treinbegeleiders en bestuurders niet tijdig op het werk geraakten.

Infrabel raadt de reizigers aan de website railtime.be te raadplegen.