Interculturele persprijs voor Rotthier en Dewulf

Journalisten Rudi Rotthier en Luk Dewulf hebben de eerste editie van de Interculturele Persprijs voor Journalistiek gewonnen. De prijsuitreiking, een samenwerking van de Vlaamse Vereniging voor Journalisten en het Minderhedenforum, heeft als doel om betere interculturele inspanningen bij journalisten te stimuleren.

In de categorie "geschreven pers" won Rotthier met de zesdelige reportagereeks "De overkant" die hij voor De Morgen schreef. Voor deze reeks ging hij een maand in de Brusselse gemeenten Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node leven.

"Dat Rotthier intercultureel samenleven er niet uitlicht en problematiseert, siert hem", zegt de jury. Schrijven over de stad is immers sowieso schrijven over interculturaliteit. De journalist trapt niet in de valkuil van de over- of onderbelichting. Dergelijke goed gebalanceerde journalistiek moeten we veel vaker zien."

Luk Dewulf won in de categorie "audiovisuele pers". "Roma basta", zijn 5-delige reeks over Roma in Gent en in Slovakije, werd geloofd. De reeks werd uitgezonden op AVS, de Oost-Vlaamse regionale zender.