Kalme avondspits op kerstavond

De avondspits in Vlaanderen is vanavond rustig verlopen. Door de verse sneeuw van afgelopen nacht en vanmorgen is het in zowat het hele land moeilijk rijden. De politie vroeg "met aandrang" om thuis te blijven.

In de Vlaamse provincies zijn de snelwegen en grote gewestwegen vrij vlot berijdbaar. Maar de lokale wegen liggen er vaak gevaarlijk bij. Door de beperkte zoutvoorraad wordt vanavond enkel nog op de snelwegen en belangrijkste gewestwegen gestrooid.

Tijdens de avondspits was er vooral file tussen Brussel en Leuven, wegens een ongeval in Sterrebeek en op de E17 tussen Zwijndrecht en Haasdonk, waar zich ter hoogte van Haasdonk ook een ongeval voordeed. Onder meer op de E313 ligt er nog redelijk wat sneeuw.

Zware ochtendspits

De ochtendspits verliep daarentegen zeer moeizaam. Op het piekmoment stond er meer dan 500 kilometer file. Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Vlaams Verkeerscentrum en de federale Wegpolitie vroegen weggebruikers "met aandrang" om thuis te blijven.

Moeilijk rijden in Wallonië

Ook in Wallonië verliep het verkeer vanmorgen erg moeizaam. Op sommige snelwegen was het stilstaand tot stapvoets verkeer. Er was  ook een rijverbod voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton van kracht. Dat is ondertussen opgeheven door de verbeterde weersomstandigheden.

Door de sneeuwval stonden sinds gisteravond ook meer dan 500 vrachtwagens geblokkeerd op de E411 tussen Custinne en Wellin.

In de provincie Luik werd vannacht het provinciaal urgentieplan afgekondigd. Bijna 600 mensen zaten verschillende uren vast in hun wagens. Het Rode Kruis werd opgeroepen om hulp te verlenen aan de bestuurders. Ondertussen probeerden de civiele bescherming en de brandweer de weg vrij te maken. Het urgentieplan is intussen opgeheven.

Op alle autowegen is zeker 1 rijstrook vrijgemaakt. Maar het blijft moeilijk rijden in het zuiden van het land.