Knappe mensen maken betere eerste indruk

Wie knap is, heeft sowieso een stapje voor. Dat is ook het resultaat van een nieuwe studie waaruit blijkt dat mooie mensen een betere eerste indruk maken. Niet alleen zijn we aandachtiger in ons observeren van een knap iemand, we geven hem of haar ook makkelijker positieve karaktereigenschappen, ook al is er geen directe aanleiding om die eigenschappen zo positief te zien. Dus, “verblind door schoonheid” wordt een mooi persoon nog mooier.

De nieuwe studie werd uitgevoerd aan de universiteit van Brits-Columbia in Canada. 75 mannen en vrouwen werden afzonderlijk tegenover elkaar gezet en mochten drie minuten met elkaar praten. Daarna werd hen gevraagd de belangrijkste karaktertrekken van de persoon met wie ze gepraat hadden te noteren. Ook moesten ze een cijfer plakken op hun uiterlijk. De resultaten werden gepubliceerd in het recentste nummer van “Psychological Science”.

Een eerste belangrijk resultaat was dat mensen meer aandacht hebben voor de persoon die tegenover hen zit wanneer deze er goed uitziet. Er is vanaf het begin een duidelijke positieve reactie naar die persoon.

Door die oplettendheid was men er ook beter toe in staat de karaktereigenschappen van de mooie persoon te omschrijven, zelfs beter te omschrijven dan de eerste indruk liet uitschijnen. Professor psychologie Jeremy Biesanz: “Wanneer iemand denkt dat Jane knap is, ze een georganiseerde indruk geeft en ietwat spontaan lijkt, zal men haar meer georganiseerd en meer spontaan omschrijven dan ze werkelijk is. Deze upgrade vinden we minder terug bij minder mooie mensen”.

Als redenen waarom mooie mensen meer aandacht trekken geeft het onderzoek romantische interesse, nieuwsgierigheid, de wens om met dergelijk iemand bevriend te worden of een middel om je eigen sociale status omhoog te krijgen aan. “We beoordelen niet alleen een boek op zijn cover. We lezen hen die een mooie cover hebben ook beter”, aldus Biesanz.

Toch plaatst psychiater Christos Ballas van de universiteit van Pennsylvania een vraagteken bij het onderzoek. “Misschien maken mooiere mensen geen betere indruk omdat ze knap zijn, maar omdat ze er beter in slagen anderen te doen denken wat ze willen dat men van hen denkt”, aldus Ballas op de nieuwssite AOL.

In ieder geval, zelfs na een honderdste indruk blijven we ex-Playboystarlet Holly Madison (foto boven) en acteur Ryan Reynolds (kleine foto), onlangs verkozen tot 's werelds meest sexy man, betere karaktertrekken toewijzen dan ze wellicht feitelijk hebben.

lees ook